Κατηγορίες
Projects 2003-2022

Αγροικία στη Βελιγοστή


Αγροικία στη Βελιγοστή

Αυτό το σπίτι των 110 ετών βρίσκεται υπό οικογενειακή ιδιοκτησία εδώ και τέσσερις γενεές. Βρίσκεται στη Βελιγοστή Αρκαδίας, περίπου δυόμιση ώρες οδικώς από την Αθήνα. Στόχος του έργου ήταν να μετατραπεί η παλαιά αυτή αγροικία σε ένα σύγχρονο εξοχικό για την ευρύτερη οικογένεια, με σεβασμό στο χαρακτήρα του κτηρίου. Οι παρεμβάσεις μας έπρεπε να είναι ελάχιστες και προσεκτικά σχεδιασμένες.

Στην αρχική του μορφή το κτήριο φιλοξενούσε τα οικόσιτα ζώα στο ισόγειο, ενώ η οικογένεια κατοικούσε στον άνω όροφο. Όταν όλη η οικογένεια πλέον μετακόμισε στην Αθήνα, το ισόγειο μετατράπηκε σε ζώνη ύπνου και ο επάνω όροφος σε ζώνη καθημερινής διαβίωσης.
Στην επέμβασή μας διατηρήσαμε αυτόν τον διαχωρισμό λειτουργιών ανά όροφο.

Στο ισόγειο προσθέσαμε στοιχειώδη ηχομόνωση στις οροφές των υπνοδωματίων. Διατηρήσαμε τα πλακίδια του δαπέδου και επιλέξαμε ένα παρόμοιο κοκκινωπό χρώμα για τις ξύλινες δοκίδες στην οροφή, ώστε να συνδεθούν οπτικά. Για να τονίσουμε επιπλέον τα υφιστάμενα αυτά στοιχεία, εφαρμόσαμε ένα ανοιχτό γκρι χρώμα στις υπόλοιπες επιφάνειες και στις νέες εντοιχισμένες ντουλάπες.

Στον ενιαίο χώρο διαβίωσης στον επάνω όροφο ακολουθήσαμε παρόμοια λογική: εφαρμόσαμε ένα ανοιχτό γκρι στην οροφή και στην επίπλωση της νέας κουζίνας, τονίζοντας τις ξύλινες καρέκλες της τραπεζαρίας, τις κοκκινωπές πολυθρόνες και το υφιστάμενο ξύλινο δάπεδο.

Στόχος μας ήταν, να προσδώσουμε έτσι και μία επιπλέον αίσθηση ελαφρότητας στην οροφή, μιας και το ελεύθερο ύψος εδώ δεν είναι πολύ μεγάλο. Δημιουργήσαμε την διακριτή ζώνη της κουζίνας, με ενιαία ξύλινη επένδυση και ερμάρια και χωροθετήσαμε δίπλα της την τραπεζαρία σχεδιάζοντας ένα τραπέζι μεγάλου μήκους με πλάκα από συμπαγές ξύλο δρυός και βαριά μεταλλικά πόδια.

Το τραπέζι αυτό έχει πολλαπλές λειτουργίες: μπορεί να συγκεντρώνεται σε αυτό η οικογένεια για φαγητό, να χρησιμοποιείται ως επιπλέον επιφάνεια εργασίας της κουζίνας ή να αποτελεί απλώς μέρος για να καθίσει κάποιος και να εργασθεί.

Επεκτείνοντας την γραμμή επίπλωσης της κουζίνας την συνδέσαμε οπτικά και λειτουργικά με το καθιστικό, περιλαμβάνοντας σε αυτήν χώρο για κάθισμα μπροστά στο παράθυρο και επιπλέον χώρους αποθήκευσης.

Χρωματίσαμε, τέλος, κατάλληλα τη σκάλα που ενώνει τους δύο ορόφους και δημιουργήσαμε αποθηκευτικό χώρο κάτω από αυτήν στο ισόγειο.

Το έργο αυτό δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο kataskevesktirion.gr (Αύγουστος 2019).

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και επίβλεψη κατασκευής:
Έλενα Εξαρχοπούλου
Πάνος Ε. Γερακάκης

Επιφάνεια κατοικίας: 119,00m²

Ολοκλήρωση κατασκευής: 2018