Κατηγορίες
Projects 2003-2022

Διαμέρισμα στο Ψυχικό


Διαμέρισμα στο Ψυχικό

Αυτό το διαμέρισμα, στην περιοχή του Ψυχικού, στην Αθήνα, βρίσκεται στο ισόγειο τριώροφου κτιρίου, κατασκευής του 1961.
Μέσα στις περασμένες δεκαετίες διήλθε αρκετών μετατροπών και επεκτάσεων των χώρων του.
Ενώ ο αρχικός του πυρήνας αποτελούνταν από πέτρινους τοίχους πάχους περίπου 60 cm, οι επεκτάσεις του κατασκευάστηκαν από σκελετό οπλισμένου σκυρδέματος με πλήρωση τοίχων από τούβλα.

Τη δεκαετία του 2000 μία νέα κατοικία κτίστηκε σε γειτονικό οικόπεδο, επηρεάζοντας τη φυσική ροή των υπόγειων υδάτων και προκαλώντας προβλήματα ανοδικής υγρασίας στο διαμέρισμα.
Με τις εργασίες ανακαίνισης και μετασκευής του έπρεπε να λάβουμε και επιπλέον μέτρα για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις ζημιές από την υγρασία αυτή.

Τα ήδη κατεστραμμένα ξύλινα δάπεδα του διαμερίσματος αποξηλώθηκαν.
Για να προσδώσουμε αίσθηση ευρυχωρίας, ενοποιήσαμε οπτικά τους χώρους καλύπτοντας τα δάπεδα με έναν μόνο τύπο κεραμικών πλακών διαστάσεων 120x20cm.

Ελέγξαμε όλα τα στατικά στοιχεία του σκελετού κάνοντας τις ανάλογες επισκευές και ανακατασκευάσαμε εξ αρχής το ηλεκτρικό σύστημα, τη θέρμανση και τα υδραυλικά.

Μεταφέραμε την κύρια είσοδο σε μια πιο κεντρική θέση της κάτοψης.
Διατηρήσαμε μεν τη λειτουργία της κουζίνας στη θέση της, την σχεδιάσαμε και την ανακατασκευάσαμε όμως εξ αρχής, καθαιρώντας τους τοίχους της και δημιουργώντας ελεύθερη επικοινωνία με το καθιστικό.

Οι δύο χώροι ορίζονται πλέον από μια ξύλινη κατασκευή βαμμένη σε κόκκινη απόχρωση, που κρύβει ένα υπάρχον υποστύλωμα του σκελετού, ενώ διαθέτει επιπλέον αποθηκευτικό χώρο στις στενές του πλευρές.

Το λουτρό επίσης σχεδιάσθηκε και ανακατασκευάσθηκε εξ αρχής.

Εκμεταλλευτήκαμε όσο το δυνατόν περισσότερο εσοχές και ανοίγματα στην κάτοψη του διαμερίσματος ενσωματώνοντας σε αυτόν επίπλωση με αποθηκευτικούς χώρους.



Το έγρο αυτό δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο kataskevesktirion.gr (Ιούνιος 2018)

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και επίβλεψη κατασκευής:
Έλενα Εξαρχοπούλου
Πάνος Ε. Γερακάκης

Επιφάνεια διαμερίσματος: 71,50m² 

Ολοκλήρωση κατασκευής: 2018