Κατηγορίες
Projects 2003-2022

Ανακαίνιση πολυκατοικίας στην Κυψέλη


Ανακαίνιση πολυκατοικίας στην Κυψέλη

Η τριώροφη αυτή πολυκατοικία βρίσκεται κοντά στο ιστορικό οικοδομικό συγκρότημα του Ασύλου Ανιάτων στην Κυψέλη. Διαθέτει δύο όψεις με εξώστες μικρού βάθους, με τη βόρεια εξ αυτών να είναι στραμμένη προς τον μικρό ναό του Αγ. Νικολάου.

Η αρχική μελέτη του κτηρίου ήταν του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Βουρέκα και κατασκευάστηκε, με κάποιες τροποποιήσεις, σε δύο φάσεις: το 1955 το ισόγειο και ο Α‘ όροφος και το 1961 ο Β‘ όροφος.

Σε αυτό το έργο – και με την αμέριστη συμβολή των ιδιοκτητών – μπορέσαμε να εφαρμόσουμε για άλλη μια φορά τις αρχές μας στην ανακαίνιση και ταυτόχρονη τροποποίηση υφιστάμενων κατασκευών.

Κάθε μας κίνηση ήταν ένα ζύγισμα του κατά πόσον ένα στοιχείο πρέπει να συντηρηθεί, να αντικατασταθεί ή να απομακρυνθεί, λαμβάνοντας υπ‘ όψιν την ισορροπία κόστους, λειτουργικότητας και αισθητικής αξίας.

Το τελικό απότέλεσμα είναι μία δήλωση έναντι του εφήμερου και επιφανειακού, μία ανάδειξη των ποιοτήτων του κτηρίου και μία συμβολή στο να διατηρηθεί μια συνέχεια στην ιστορία της πρωτεύουσας, μιας και η πολυκατοικία μπορεί να ενταχθεί στην αρχιτεκτονική κατηγορία του „Αθηναϊκού Μοντερνισμού“, όπως αυτή έχει γίνει ευρύτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια.

Προβήκαμε σε πλήρη ανακαίνιση των διαμερισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δώματος, που χρησιμοποιείται ως χώρος εξωτερικής διαμονής, του κλιμακοστασίου και των δύο όψεων.
Πραγματοποιήσαμε ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμό όλων των εγκαταστάσεων, ηλεκτρολογικών και υδραυλικών, καθώς και των κουζινών και των λουτρών.

Διατηρήσαμε και αποκαταστήσαμε όλες τις επιφάνειες μωσαϊκών και μαρμάρου, όλα τα αυθεντικά εσωτερικά κουφώματα και ξύλινα δάπεδα. Στα λουτρά και τις κουζίνες, αφού ανακαινίσαμε τα υδραυλικά τους, κατασκευάσαμε εκ νέου μωσαϊκά δάπεδα.

Στους χώρους αυτούς προσδώσαμε μια εικόνα που περιέχει την ανάμνηση της εποχής κατασκευής του κτηρίου, με χρωματιστά πλακίδια μικρών διαστάσεων επί των τοίχων και βαφή των άνω τμημάτων με ριπολίνες που παραπέμπουν στις παλαιές λαδομπογιές. Τις δε ντουσιέρες κατασκευάσαμε από μωσαϊκό.

Αποκαταστήσαμε πλήρως τα υφιστάμενα μάρμαρα στην είσοδο και το κλιμακοστάσιο.
Σε όλο το κτήριο διατηρήσαμε και, όπου ήταν απαραίτητο, αποκαταστήσαμε τα φωτιστικά της εποχής με τις κεραμικές τους βάσεις, ενώ εγκαταστήσαμε γείωση για το σύνολο της ηλεκτρικής εγκατάστασής του.


Στο δώμα προβήκαμε σε πλήρη υγρομόνωση και πλακόστρωση, με τον χώρο να αποτελεί έναν μικρό κρυμμένο παράδεισο, περιβαλλόμενο από φυτά.

Σε ό,τι αφορά στις όψεις, βρεθήκαμε μπροστά στο δίλημμα που αφορά σε όλες τις όψεις, που διαθέτουν πελεκητό επίχρισμα „αρτιφισιέλ“: απλό καθάρισμα με υδροβολή ή χρωματισμός;


Επειδή η πλύση αποκάλυψε επιφάνειες σημαντικά επιβαρυμένες από τους ρύπους του αέρα, οι οποίοι είχαν εισχωρήσει στη μάζα του επιχρίσματος επί δεκαετίες σε ρωγμές, κάτω από μαρμαροποδιές κ.τ.λ., καταλήξαμε τελικώς στη λύση της βαφής. Γι’ αυτήν την εργασία προσεγγίσαμε με φασματόμετρο την αρχική απόχρωση του επιχρίσματος, ενώ, στη ζώνη του ισογείου, εφαρμόσαμε επιλέον υλικά anti-graffiti.

Διατηρήσαμε και αποκαταστήσαμε τα εξωτερικά ξύλινα κουφώματα στην πλειονότητά τους καθώς και τα ξύλινα ρολλά.

Ανακαινισμένο πλέον το κτήριο εκπέμπει θετικά στο γύρω του περιβάλλον συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της γειτονιάς αυτής της Κυψέλης.

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και επίβλεψη κατασκευής:
Έλενα Εξαρχοπούλου
Πάνος Ε. Γερακάκης

Συνολική επιφάνεια ορόφων: 460,00m²
Ολοκλήρωση εργασιών ανακαίνισης: 2021