Categories
Interiors Residential

Rural House in Veligosti

This 110-year-old house has been in the owners’ family for 4 generations. The aim of the project was to convert this old farmhouse into a modern holiday retreat for the extended family, while respecting the building’s architectural heritage.


+Rural House in Veligosti

This 110-year-old house has been in family ownership for four generations. It is located in the village of Veligosti in the Peloponnese, about 2,5 hours from Athens.
The aim of the project was to convert this old farmhouse into a modern holiday retreat for the extended family, while respecting the building’s architectural heritage.
Our interventions had to be very carefully designed and minimal.
Originally the livestock was kept downstairs and the family lived upstairs.

When they moved to Athens, the ground floor was converted into sleeping space and the upper floor into the living area.
We kept this configuration and added soundproofing to the bedrooms’ ceilings. We also kept the original terracotta tiles in the ground floor and chose a similar reddish colour wash for the wooden beams on the ceiling.
To emphasise these original elements, we applied a light grey colour to the rest of the surfaces and the new built-in closets.

In the open-plan living space on the upper floor, we used the same concept: a cool light grey that emphasises the warm wooden dining chairs, the reddish armchairs and makes the ceiling ‘lift itself off’ the wooden floor. Drawing from that same ceiling, we created the distinct kitchen area, with similar wood panelling and cupboards. Next to it is the dining zone. Here we designed a large solid oak table that has multiple functions, the main one being to bring the family together for meals, but also to be used as extra prep space for the kitchen or as a spot to sit and work.

In the living room zone we kept the original reddish armchairs, with the focal point being the original fireplace.
The living room connects back to the kitchen via a built-in wooden window seat with extra storage inside. We also repainted the staircase that connects the two floors in grey and created extra storage space underneath.

This project was published by kataskevesktirion.gr (August 2019).

Architectural design and supervision of construction:
Elena Exarchopoulou
Panos E. Gerakakis

House’s area: 119,00m² (1280,90ft²)

Completion of construction: 2018