Categories
Buildings Residential

Residence in Voula 03

The plot, on which the residence was built, has the shape of an irregular pentagon and led us to a solution of a building with an almost triangular floorplan, its its acute angle pointing to the junction of two streets.


+Residence in Voula 03

The plot of 570m² (6.135ft²) in the area of Voula in Athens, on which this residence was built, has the shape of an irregular pentagon. It is located at the junction of two streets: Elassonos Street (the lower one) and Prevezis Street (the upper one).

This irregular shape and the difference in height of approximately 9m (673ft) between the two streets, led us to a solution of a building with an almost triangular floorplan, with its acute angle pointing to the junction of the two streets.

The main entrance to the residence is from Prevezis Street. A bridge connects the street level to Level 03 (living room, dining room, kitchen, square-shaped terrace).

The bedrooms and their auxiliary rooms were placed on Level 02 and under those, on Level 01, the leisure area with the swimming pool.

A secondary entrance and the entrance for vehicles are located on Elassonos Street, at Level 00.

A big part of the rocks were integrated to the landscaping. They also form a natural barrier from Elassonos Street.

Even though the neighboring area is densely built, the view from the plot is unhindered and allows a panoramic view of the sea and the city landscape, especially on Level 04, where we created an office space surrounded by a roof deck. Solar panels on the roof provide sustainable energy for this residence.

previous arrow
next arrow
Slider

Architectural design and supervision of construction:
Τakis Exarchopoulos
Elena Exarchopoulou
Panos E. Gerakakis

Structural engineering:
Vassilios Christakis

Building services engineering:
Ioannis Sygounis

Building site’s area: 570m² (6.135ft²)
Building’s area: 340m² (3.660ft²) (excluding basement)

Completion of construction: 2011

Publications: