Κατηγορίες
Projects 2003-2022

Διαμέρισμα στο Παγκράτι 02

Η θέση του μικρού αυτού διαμερίσματος των 40m², κατασκευασμένου το 1971, είναι προνομιακή, καθώς βρίσκεται στον τελευταίο όροφο πολυκατοικίας στο Παγκράτι με θέα – μεταξύ άλλων – προς την Ακρόπολη, το Φάληρο και τον Υμηττό.


Διαμέρισμα στο Παγκράτι 02

Η θέση του μικρού αυτού διαμερίσματος των 40m², κατασκευασμένου το 1971, είναι προνομιακή, καθώς βρίσκεται στον τελευταίο όροφο πολυκατοικίας στο Παγκράτι με θέα – μεταξύ άλλων – προς την Ακρόπολη,  το Φάληρο και τον Υμηττό.

Καθώς είχε μείνει παραμελημένο για πολύ καιρό, χρειάσθηκε μία εκ βαθέων ανακαίνισή του.

Η επιμήκης και μικρού βάθους κάτοψή του αποτελούνταν από χώρους χωρίς ιδιαίτερες ποιότητες, διατεταγμένους εν σειρά και ήταν δυσλειτουργική.

Ενοποιήσαμε τρείς απ‘ αυτούς σε έναν ενιαίο χώρο κουζίνας, φαγητού και διημέρευσης, δημιουργώντας στη στενή πλευρά του ένα επιπλέον άνοιγμα προς την βεράντα.
Ταυτόχρονα, μετατρέψαμε τον χώρο, ο οποίος χρησιμοποιούνταν ως καθιστικό, σε χώρο διπλής λειτουργίας με την κατασκευή υπερυψωμένου κρεββατιού, ώστε να λειτουργεί ως συνδυασμός υπνοδωματίου και χώρου γραφείου.

Σε ό,τι αφορά στον πολύ στενό και υψηλό χώρο λουτρού, για να αναιρέσουμε την αίσθηση στενότητας και ως αναφορά στην εποχή κατασκευής του διαμερίσματος, χρησιμοποιήσαμε στην κάτω ζώνη των τοίχων πλακίδια μικρών διαστάσεων με έντονο χρωματισμό. Αυτά έρχονται σε αντίθεση με την γκρί απόχρωσης ριπολίνη της άνω ζώνης, φωτίζοντας έτσι τον χώρο.

Η κουζίνα, που βρίσκει κανείς απέναντι από την είσοδο του διαμερίσματος, σχεδιάστηκε με γνώμονα τη μέγιστη λειτουργικότητα και κατ‘ αναλογία του μικρού μεγέθους του διαμερίσματος. Διαθέτει πάγκο από τεχνητό χαλαζιακό πέτρωμα και περιλαμβάνει πλυντήριο ρούχων. Πάνω από την θύρα εισόδου και αυτήν του λουτρού διαμορφώθηκαν επιπλέον αποθηκευτικοί χώροι σε οριζόντια ερμάρια.

Για να προσδώσουμε αίσθηση ενότητας και ευρυχωρίας στο διαμέρισμα, προβήκαμε σε πλακοστρώσεις με μεγάλες κεραμικές πλάκες διαστάσεων 90x90cm.
Στο χώρο υπνοδωματίου-γραφείου διατηρήσαμε το μαρμάρινο δάπεδο, το οποίο και αποκαταστήσαμε.


Το ίδιο πράξαμε και με το μωσαϊκό δάπεδο της μεγάλης βεράντας, το οποίο αποκαταστήσαμε πλήρως, ενώ στην εξωτερική όψη του διαμερίσματος εφαρμόσαμε εξωτερική θερμομόνωση.

Η βεράντα, διαθέτοντας επιφάνεια 43m², δηλαδή κατά τι μεγαλύτερη της επιφάνειας του εσωτερικού, αποτελεί από μόνη της χώρο διαμονής σχεδόν ισάξιο με αυτόν του διαμερίσματος, ειδικά τους θερμότερους μήνες του έτους.

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και επίβλεψη κατασκευής:
Έλενα Εξαρχοπούλου
Πάνος Ε. Γερακάκης

Επιφάνεια διαμερίσματος: 40,00m²
Ολοκλήρωση κατασκευής: 2022