Κατηγορίες
Projects 2003-2022

Κατοικία στο Μαρκόπουλο


Κατοικία στο Μαρκόπουλο

Η κατοκία αυτή κτίσθηκε στο Μαρκόπουλο, στην Ανατολική Αττική.

Λόγω της μεγάλης κλίσης του οικοπέδου, χωροθετήσαμε το κτήριο στο υψηλότερο σημείο του, ώστε να διασφαλίσουμε απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα (τον κόλπο του Πόρτο Ράφτη).

Ο άνω όροφος περιλαμβάνει έναν ενιαίο χώρο διαστάσεων 6,00×14,20m κάτω από μία ξύλινη, δίρριχτη στέγη, διαιρεμένο σε λειτουργικές ζώνες εκατέρωθεν ενός κεντρικού τζακιού: στη μία πλευρά, ο χώρος του καθιστικού και, στην άλλη πλευρά, η κουζίνα με την τραπεζαρία.


Διαχωρισμένο μεσω του κενού του κλιμακοστασίου βρίσκουμε στο χώρο αυτό και το WC επισκεπτών.

Η κατασκευή της στέγης είναι ορατή εσωτερικά και διαθέτει ανοίγματα για αερισμό στα δύο της άκρα.

Στο ισόγειο είναι οι χώροι μεγαλύτερης ιδιωτικότητας. Εδώ βρίσκονται τρεις κοιτώνες με τα αντίστοιχα λουτρά τους, ένας χώρος γραφείου, καθώς και ο χώρος στάθμευσης οχημάτων.

Μία κλίμακα κατασκευασμένη από ξύλινες δοκίδες και σκαλοπάτια από φύλλα ανοξείδωτου χάλυβα συνδέει τα δύο επίπεδα.

Δύο μεγάλες βεράντες αποτελούν τη φυσική προέκταση του εσωτερικού και στα δύο επίπεδα. Αυτές συνδέονται με μία κλίμακα εμφανούς σκυροδέματος.

Οι βεράντες, η εξωτερική κλίμακα από εμφανές σκυρόδεμα και ένας αριθμός προεξέχοντων όγκων (π.χ. οι προεξέχοντες όγκοι της κουζίνας και των λουτρών) συμβάλλουν στην πλαστικότητα της κατοικίας συνολικά.

Εφαρμόσαμε διακριτικούς γκρί χρωματισμούς στην εξωτερική τοιχοποιία, ενώ πολλά από τα στοιχεία του κτηριου παρουσιάζουν επιφάνεια πελεκητού σκυροδέματος.

Η στέγη επιστρώθηκε με ασφαλτικά κεραμίδια με επίπαση ψηφίδας και φωτίζεται αντιθετικά από φύλλα προοξειδωμένου χαλκού στα άκρα της, δηλαδή στα σημεία που ήταν απαραίτητη η προστασία των ξύλινων στοιχείων της από την υγρασία.

Όλα τα κιγκλιδώματα και οι καπνοδόχοι του είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα, ενώ οι ηλεκτρικά κινούμενες περσίδες στις πέργκολες είναι κατασκευασμένες από αλουμίνιο.

Εκτός από πλειάδα χαμηλων φυτών και δένδρων, στο δυτικό τμήμα του οικοπέδου, φυτεύσαμε έναν μικρό αμπελώνα.

Το έργο παρουσιάσθηκε στις εκθέσεις Η κατοικία στην Ελλάδα – Από τον 20ο στον 21ο αιώνα (Ιανουάριος – Μάρτιος 2009) και Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2008 (Απρίλιος – Ιούνιος 2009 – παρουσιαζόμενο ως υποψήφιο έργο).
Και οι δύο εκθέσεις έλαβαν χώρα στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα και διοργανώθηκαν από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (EIA).Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και επίβλεψη κατασκευής:
Τάκης Εξαρχόπουλος
Έλενα Εξαρχοπούλου
Πάνος Ε. Γερακάκης


Στατική μελέτη:
Γιάννης Μπέης

Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη:
Ιωάννης Παπάζογλου

Επιφάνεια οικοπέδου: 5.150m²
Επιφάνεια κτηρίου: 220m² (εξαιρουμένου του υπογείου)

Ολοκλήρωση κατασκευής: 2006

Δημοσιεύσεις: