Κατηγορίες
Projects 2003-2022

Κατοικία στην Κηφισιά 02


Κατοικία στην Κηφισιά 02

Σε μεσαίο και σχεδόν επίπεδο οικόπεδο ζητήθηκε να μελετηθεί διώροφη κατοικία με πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα χώρων.

Το ορθογώνιο της κάτοψης 12x16m, η επιμήκης σκεπαστή βεράντα μπροστά από τον χώρο της κουζίνας και η πισίνα περιβάλλουν τον ιδιωτικό, υπαίθριο χώρο της καθημερινής διαβίωσης.
Η όψη του κτηρίου απελευθερώνεται από το αυστηρό περίγραμμα με ένα δεύτερο επίπεδο, που ορίζουν υποστυλώματα και δοκοί από πελεκητό οπλισμένο σκυρόδεμα και ελαφρά πρόστεγα, καλυμμένα με φύλλα προοξειδωμένου χαλκού. Η διάθεση για πιο χαλαρή σύνθεση συμπληρώνεται με την γέφυρα, τα υαλότουβλα, που αντικαθιστούν τους τοίχους στον χώρο φαγητού, και τις μεταλλικές κατασκευές.

Το ισόγειο σε τρεις διαδοχικές ζώνες περιλαμβάνει στην πρώτη τον μεγάλο, διαμπερή χώρο του καθιστικού με τρεις προσανατολισμούς. Στη δεύτερη τον διώροφο χώρο της εισόδου και την τραπεζαρία, ενώ στην τρίτη το γραφείο, τη σκάλα εσωτερικής επικοινωνίας, την τουαλέτα και κατόπιν την κουζίνα με τον χώρο φαγητού.

Ο όροφος ακολουθεί σε διάταξη τις τρεις ζώνες του ισογέιου και περιλαμβάνει δύο διακριτές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα έχουν αναπτυχθεί δύο παιδικά υπνοδωμάτια και χώρος καθιστικού και απασχόλησης, λουτρό και διάδρομος, που απολήγει σε είσοδο και σκάλα άμεσης επικοινωνίας με τον κήπο και την πισίνα. Στη δεύτερη ενότητα έχουν αναπτυχθεί το λουτρό, η ιματιοθήκη και το υπνοδωμάτιο των γονέων με τον εξώστη.

Η ενδιάμεση ζώνη αποτελεί τον κόμβο επικοινωνίας των δύο ενοτήτων και την απόληξη της σκάλας εσωτερικής επικοινωνίας.
Στη δυτική πλευρά της υπάρχει τετράγωνος, ασκεπής, ημιυπαίθριος χώρος που φωτίζει έμμεσα τον χώρο της εισόδου.

Στο υπόγειο βρίσκονται το λεβητοστάσιο και το μηχανοστάσιο, με ανεξάρτητη είσοδο στη βόρεια πλευρά, καθώς και αποθήκες, χώροι εργασίας και γυμναστικής. Επίσης, ο χώρος στάθμευσης, που επικοινωνεί εσωτερικά με το κλιμακοστάσιο, ενώ εξωτερικά μέσω πολυεπίπεδης ελεύθερης σκάλας με τον κήπο και την πισίνα

Αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη κατασκευής:
Τάκης Εξαρχόπουλος
Φώτης Παπαστσμάτης

Έλενα Εξαρχοπούλου

Στατική μελέτη:
Μ. Χριστοφίδης

Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη:
Κ. Κωτσογιάννης

Επιφάνεια οικοπέδου: 833m²
Επιφάνεια κτηρίου: 333m² (εξαιρουμένου του υπογείου)

Ολοκλήρωση κατασκευής: 1998Δημοσιεύσεις: