Categories
Buildings Residential

Residence in Markopoulo

The residence is located in the village of Markopoulo in Eastern Attica (Greece) near the Mesogeia Equestrian Club.


+Residence in Markopoulo

The residence is located in the village of Markopoulo in Eastern Attica (Greece) near the Mesogeia Equestrian Club.
The property is accessible by 28is Oktovriou Street.

The topography of the site was quite slopy, so we had to place the building on its highest spot, to ensure an unhindered view towards the sea (the bay of Pórto Ráfti).

The upper floor includes a single space under a wooden ridged roof divided into functional zones: on one side the living area and the dining area (separated by a fireplace) and, on the other side, the kitchen.

This single space measures 6,00×14,20m (19,68×46,59ft). The roof construction is visible from the interior and has openings for ventilation on each end.

The ground floor is the privacy area. Three bedrooms with their bathrooms and an office are located here.

A stairway constructed with wooden beams and steps made out of stainless steel sheets connects the two floors.

Two big terraces form the natural extension of the interior on both levels. They are also connected by a stairway – this one is made out of concrete.

The terraces, the outdoor concrete stairway and a number of volume extensions of the interior (e.g. the protruding volumes of the kitchen or the bathrooms) contribute to the plasticity of the house as a whole.

Avoiding to place another “white mansion” in the area, we applied discreet grey colourings to the outside walls, while many elements show a natural concrete surface.

The roof covering with bituminous granule-coated shingles is only highlighted by prepatinated copper sheets at its ends – just where its wooden parts need protection from humidity.
All railings and chimneys were constructed out of stainless steel, the motor-driven blinds on the pergolas are made out of aluminium.

Apart from other plants and trees, on the western part of the property, we planted a small vineyard.

The project was presented in the exhibitions Residential Buildnigs in Greece – From the 20th to the 21st Century (January to March 2009) and Architectural Awards 2008 (April to June 2009 – presented as award nominee).
Both exhibitions took place in the Benaki Museum in Athens and were organized by the Hellenic Institute of Arhitecture (EIA).


Architectural design and supervision of construction:
Τakis Exarchopoulos
Elena Exarchopoulou
Panos E. Gerakakis


Structural engineering:
Giannis Beis

Building services engineering:
Ioannis Papazoglou

Building site’s area: 5.150 m² (55.434ft²)
Building’s area: 220 m² (2.368ft²) (excluding basement)

Completion of construction: 2006

Publications: