Residence in Voula I - Location on map


Residence in Voula I

The site was selected with the aim of accommodating a house that would be used for both a permanent residence and vacations.

The spaces were arranged on three levels forming an L-shaped plan, thus creating an open space on the ground floor, which is protected from the wind and opens onto the south.

The entrance, an extension to the garden, is on the basement level. The living-room, sitting room with the fireplace, the dining room, the guests' WC and open staircases leading from the entrance to the upper floor constitute one of the two spatial units on the ground floor, the second being given over to the kitchen, which includes a working space and a breakfast corner.

The upper floor has been designed in two separate units as well. The first one, which contains the master bedroom, vestibule, bathroom and the linen closet, is at some distance from the children's bedrooms and their bathroom. These look onto a closed patio and constitute part of the second unit. The study and the guest room are placed around the central rectangular void over the sitting room on the ground floor.

The project was published in the architectural magazine "Design + Art in Greece" (issue 18, 1987)
and included in the book "Reflections on Greek Postwar Architecture"
by Panos Tsakopoulos (published 2014).

 

Architectural design and supervision of construction:
Τakis Exarchopoulos
Fotis Papastamatis

Structural Engineering:
Ch. Kostikas
G. Iakovdis
P. Kremezis

Building site's area: 970m² (10.441ft²)
Building's area: 390m² (4.198ft²) (excluding basement)

Completion of construction: 1985

View from southwest - photo: Dimitris Kalapodas
Entrance from Kolokotroni Street - photo: Dimitris Kalapodas
View from southwest - photo: Dimitris Kalapodas
View from garden - photo: Dimitris Kalapodas
View from northeast - photo: Dimitris Kalapodas
View from southeast - photo: Dimitris Kalapodas
Western façade - photo: Dimitris Kalapodas
Detailing of western façade - photo: Dimitris Kalapodas
Terrace on upper floor - photo: Dimitris Kalapodas
Terrace on upper floor - photo: Dimitris Kalapodas
Circular opening over swimming pool
Sitting area and fireplace as seen from upper floor - photo: Dimitris Kalapodas
Stairway to upper floor - photo: Dimitris Kalapodas
Sitting area with fireplace - photo: Dimitris Kalapodas
Children's bathroom - photo: Dimitris Kalapodas
Master bathroom - photo: Dimitris Kalapodas
Main entrance - photo: Dimitris Kalapodas
Circular opening over swimming pool - photo: Dimitris Kalapodas
Eastern façade - photo: Dimitris Kalapodas
T. Exarchopoulos (right) and F. Papastamatis on the building site - photo: Dimitris Kalapodas
Basement plan
Ground floor plan
Upper floor plan
Design of ladder on terrace
Preliminary sketch by Takis Exarchopoulos
Preliminary sketches by Takis Exarchopoulos
< >