House in Thiva - Location on map


House in Thiva

This house was built for a family of four – a young couple and their two children – at the southeastern outskirts of the town of Thiva, Greece.

The corner lot of 4.300m² (46.285ft²) is in a privileged location, since it offers a panoramic view of the nearby woodland and farmland.
It is accessible from its western edge, the Sofokleous country road.

At the final stage of preliminary design, we developed a single-storey solution, with the basement of the residence only containing secondary functions, such as storage rooms, the heating boiler room, the laundry room and the garage.

This solution has aesthetic and functional advantages: we were able to use the whole of the 205m² (2.207ft²) allowed by building regulations for a single floor plan, without losses for stairways etc., while at the same time managing to keep the building low.
In addition, we tried to give it a discreet image: a dark colouring was applied to the walls, many elements show surfaces of plain, hammered concrete and for the ends of the main roof we chose black titan-zinc sheets as a cladding.

The composition consists of three parallelepiped volumes, forming a U-shape. This shape encloses a somehow more introverted and protected space, an inner courtyard.

One of the volumes includes the living / dining / kitchen areas under a butterfly roof supported by a central beam.
The volume in the west of the all over plan includes the bedrooms with their auxiliary rooms.
The third one, acting as the connection of the other two includes the main entrance, a visitors WC, the wardrobe and an office.

A large number of trees were planted all around the lot, pathways and access for vehicles were defined, including a roundabout in front of the main entrance.

 

Publications:
"www.dezine.gr" (December 2012),
"www.mocoloco.com" (December 2012),
"www.architizer.com" (featured project - December 2012),
"ek"(April 2013),
"ek" (December 2013),
"Architectural Awards 2013"
(nominee - exhibition catalogue, December 2013),
"KTIRIO"
(April 2014),
"www.thegreekfoundation.com" (September 2015),
"ek" (September 2015),
"Reflections on Greek Postwar Architecture"
by Panos Tsakopoulos (published 2014),
"mononews.gr" (September 2017).



Architectural design and supervision of construction:
Τakis Exarchopoulos
Elena Exarchopoulou

Structural engineering:
Georgios Mamalis

Building services engineering:
Ioannis Kavvadias

Building site's area: 4.300 m² (46.285ft²)
Building's area: 205m² (2.207ft²) (excluding basement)

Completion of construction: 2010

Residence's evening impression - photo: Dimitris Kalapodas
Main entrance in the evening - photo: Dimitris Kalapodas
Linear planting marks the way to the entrance - photo: Dimitris Kalapodas
General view of northern façade - photo: Dimitris Kalapodas
Main entrance - photo: Dimitris Kalapodas
Looking outside from main entrance - photo: Dimitris Kalapodas
An olive tree was planted in the inner courtyard - photo: Dimitris Kalapodas
Inner courtyard as seen from master bedroom - photo: Dimitris Kalapodas
Lavender and a magnolia tree were planted in the front veranda - photo: Dimitris Kalapodas
Evening impression of eastern façade - photo: Dimitris Kalapodas
Swimming pool in front of eastern façade - photo: Dimitris Kalapodas
Night impression of eastern façade - photo: Dimitris Kalapodas
Front veranda in the evening - photo: Dimitris Kalapodas
Inner courtyard in the evening - photo: Dimitris Kalapodas
Entrance area - The stairway on the left leads to the garage downstairs - photo: Dimitris Kalapodas
Entrance area - An office, a visitors WC and a wardrobe are "hidden" behind the wooden cladding - photo: Dimitris Kalapodas
Inner courtyard as seen from the entrance area - photo: Dimitris Kalapodas
The floorplan of the house is U-shaped - photo: Dimitris Kalapodas
The floorplan of the house is U-shaped - photo: Dimitris Kalapodas
Way to the privacy area - photo: Dimitris Kalapodas
Entrance area - The roof finish is plain polished concrete - photo: Dimitris Kalapodas
Detail of living room furniture - photo: Panos E. Gerakakis
Living room with integrated furniture - photo: Dimitris Kalapodas
View from living area to inner courtyard - photo: Dimitris Kalapodas
View from living area to inner courtyard - photo: Dimitris Kalapodas
The fireplace divides the living from the dining area - photo: Dimitris Kalapodas
Transition between living area and front veranda - photo: Dimitris Kalapodas
The fireplace divides the dining from the living area - photo: Dimitris Kalapodas
Dining area - photo: Dimitris Kalapodas
Kitchen and dining area - photo: Dimitris Kalapodas
Kitchen and dining area - photo: Dimitris Kalapodas
Continuity between indoor and outdoor areas - photo: Dimitris Kalapodas
Kitchen - photo: Dimitris Kalapodas
Master bathroom with skylight - photo: Dimitris Kalapodas
During construction - photo: Panos E. Gerakakis
The big central beam was placed into position by a crane - photo: Panos E. Gerakakis
The metal structure of the roof before it got its final grey finish - photo: Panos E. Gerakakis
Construction works included landscaping - photo: Panos E. Gerakakis
Site plan
Basement plan
Ground floor plan
Roof plan
Section
< >