Two Houses in Ekali - Position on map


Medical Practice in Thiva

In 2008 a cardiologist asked Exarchopoulos Architects to convert an apartment, he had purchased, into his new medical practice.
The apartment was located in Pelopidou Street, not far away from the Center of the town of Thiva (Greece) and 91m² (980ft²) of area.

The biggest challenge of this project was to deal with the small apartment size, since the wish of the client was to include a microbiological laboratory in the practice.
It was also essential, that enough space for the waiting area was provided. The doctor's experience was, that certain days and periods of the year were "rush hours" for patients coming to his practice.

While keeping the statically relevant elements in place, the team decided to tear down almost all walls. All flooring materials of the original apartment were also torn out, since they were of poor quality and not adequate for the new space design.
Luckily, the height inside the apartment was sufficient enough to construct a suspended ceiling, in which electrical systems, lighting, loudspeakers etc. could be integrated.
As a result, the planners also succeeded in "quieting down" the image of the ceiling as a whole, since no longer beams interrupting space continuity are visible.

The layout of the floorplan is simple:
Coming from the staircase or the elevator as a visitor you first pass by the reception desk and may take a seat at the waiting area.
The area for a cardiological examination and the microbiological laboratory are on either sides of the waiting area.

The integrated furniture was tailor-made for the needs of the practice.
Walnut veneer was used for part of it, the doors and the dividing walls.
Moreover, stainless steel, corian and synthetic coating was used for some furniture elements.
Ceramic tiles of big format and in light colour were used for the entire practice to make it feel bigger than the original apartment.


Architectural design and supervision of construction:
Τakis Exarchopoulos
Elena Exarchopoulou
Panos E. Gerakakis


Building services engineering:
Ioannis Sygounis

Practice's area:
91m² (980ft²) (excluding walls)

Completion of construction: 2009

Entrance area with reception desk - photo: Panos E. Gerakakis
Entrance area as seen from waiting area - photo: Panos E. Gerakakis
Reception desk - photo: Panos E. Gerakakis
Reception desk and integrated furniture - photo: Panos E. Gerakakis
Entrance area on the left, small kitchen on the right - photo: Panos E. Gerakakis
Detail view of materials used: corian, stainless steel, walnut veneer - photo: Panos E. Gerakakis
Side view of entrance area - photo: Panos E. Gerakakis
Entrance to microbiological laboratory - photo: Panos E. Gerakakis
Entrance to microbiological laboratory as seen from reception - photo: Panos E. Gerakakis
General view of waiting area - photo: Panos E. Gerakakis
Microbiological laboratory - photo: Panos E. Gerakakis
Microbiological laboratory - photo: Panos E. Gerakakis
Microbiological laboratory - photo: Panos E. Gerakakis
Microbiological laboratory - photo: Panos E. Gerakakiss
Microbiological laboratory - photo: Panos E. Gerakakis
Microbiological laboratory - photo: Panos E. Gerakakis
Microbiological laboratory - photo: Panos E. Gerakakis
The practice used to be an apartment - photo: Panos E. Gerakakis
Almost all walls were torn down - photo: Panos E. Gerakakis
Electrical systems and lighting were integrated in a suspended ceiling - photo: Panos E. Gerakakis
Entrance area during construction - photo: Panos E. Gerakakis
Separating walls at microbiological laboratory during construction - photo: Panos E. Gerakakis
Floorplan of practice
< >