Apartment Block in Maaroussi I - Location on map


Apartment Block in Maroussi I

The apartment block was built on a 1.500m² (16.146ft²) corner lot near the railway tracks.

In order to mitigate the noise from the passing trains, the building was located on the site's highest point and provided with deep garden balconies of about 4,80m (15,74ft) and slanting jardinières in the front refracting sound.

The use of a 1,20m (3,94ft) module permitted a degree of internal flexibility, which prospective owners did want during the construction phase.

A typical floor includes two large apartments in the front, having good distant views of Mount Pendeli and two small apartments in the back.

The project was published in the architectural magazine "Design + Art in Greece" (issue 14, 1983)
and included in the book "Reflections on Greek Postwar Architecture"
by Panos Tsakopoulos (published 2014).

 

Architectural design and supervision of construction:
Τakis Exarchopoulos

Structural Engineering:
Gerassimos Ertsos

Building site's area: 1.445m² (15.554ft²)
Building's area: 1.200m² (12.917ft²) (excluding basement)

Completion of construction: 1979

View from the south - perspective drawing
View from the south - photo: Dimitris Kalapodas
Garden balcony of 5th floor apartment - photo: Dimitris Kalapodas
Living room of 5th floor apartment - photo: Dimitris Kalapodas
Living room of 5th floor apartment - photo: Dimitris Kalapodas
Dining room of 5th floor apartment - photo: Dimitris Kalapodas
Living room of 5th floor apartment - photo: Dimitris Kalapodas
Typical floor plan
Fifth floor plan
< >