House in Markopoulo - Position on map


House in Markopoulo

The residence is located in the village of Markopoulo in Eastern Attica (Greece) near the Mesogeia Equestrian Club.
The property is accessible by 28is Oktovriou Street.
There was a lot of building activity in the area at the time, which had become attractive since the opening of the new Athens International Airport in 2002, not very far away from the plot.

The topography of the site was quite slopy, so the planners had to place the building on its highest spot, to ensure an unhindered view towards the sea (the bay of Pórto Ráfti).

The upper floor includes a single space under a wooden ridged roof divided into functional zones: the living area and the dining area ( separated by a fireplace) and the kitchen.
This single space measures 6,00x14,20m (19,68x46,59ft).
The roof construction is visible from the interior and has openings for ventilation on each end.

The ground floor is the privacy area. Three bedrooms with their bathrooms and an office are located here.

A stairway of light construction (wooden beams and steps made out of stainless steel sheets) escorted by a thin red-coloured wall connects the two floors.

Two big terraces form the natural extension of the interior on both levels. They are also connected by a stairway – this one made out of concrete.

The terraces, the outdoor concrete stairway and a number of volume extensions of the interior (e.g. the protruding volume of the kitchen or the bathrooms) contribute to the plasticity of the house as a whole.

Trying to avoid to place another “white mansion” in the area, the architects applied discreet grey colourings to the outside walls, while many elements show a natural concrete surface, partly hammered, partly smooth.

The roof covering with bituminous granule-coated shingles is only highlighted by prepatinated copper sheets at its ends – just where its wooden parts need protection from humidity.
All railings and chimneys were constructed out of stainless steel, the motor-driven blinds on the pergolas are made out of aluminium.

Pathways were defined in the free space around the house and a big number of trees was planted. Today they have grown higher than the building itself, integrating it even more to the environment.
On the western part of the property a vineyard was planted.

The project was presented in the exhibitions "Residential Buildnigs in Greece – From the 20th to the 21st Century" (January to March 2009) and "Architectural Awards 2008" (April to June 2009 - presented as award nominee).
Both exhibitions took place in the Benaki Museum in Athens and were organized by the Hellenic Institute of Arhitecture (EIA).


Publications:
"Design + Art in Greece" (28/2007),
"KTIRIO"
(cover story - 9/2007),
"INSIDE" (November 2007),
"ek"
(November 2007),
"DIVA Casa" (March 2008),
"Residential Buildnigs in Greece – From the 20th to the 21st Century" (exhibition catalogue - February 2009),
"Architectural Awards 2008" (exhibition catalogue - April 2009),
"HOUSE & GARDEN"
(January-February 2009),
"ek"
(September 2010),
"Reflections on Greek Postwar Architecture" by Panos Tsakopoulos (published 2014),
"mononews.gr" (September 2017).



Architectural design and supervision of construction:
Τakis Exarchopoulos
Elena Exarchopoulou
Panos E. Gerakakis


Structural engineering:
Giannis Beis

Building services engineering:
Ioannis Papazoglou

Building site's area: 5.150 m² (55.434ft²)
Building's area:220 m² (2.368ft²) (excluding basement)

Completion of construction:2006

House as seen from upper slope - photo: Dimitris Kalapodas
Garden view - Today the trees have grown taller than the building - photo: Dimitris Kalapodas
View from northeast - photo: Dimitris Kalapodas
View from northeast - photo: Dimitris Kalapodas
View from southeast - photo: Dimitris Kalapodas
Back side with garage under terrace - photo: Dimitris Kalapodas
The property is accessible by 28is Oktovriou Street - photo: Dimitris Kalapodas
Concrete stairway, connecting two terraces - photo: Dimitris Kalapodas
Concrete stairway, connecting two terraces - photo: Dimitris Kalapodas
Concrete stairway, connecting two terraces - photo: Dimitris Kalapodas
Upper terrace with wind- and sun-protected area - photo: Dimitris Kalapodas
Upper terrace with wind- and sun-protected area - photo: Dimitris Kalapodas
View from northeast in the evening - photo: Dimitris Kalapodas
View from northeast in the evening - photo: Dimitris Kalapodas
View from northeast in the evening - photo: Dimitris Kalapodas
Main entrance in the evening - photo: Dimitris Kalapodas
Main entrance in the evening - photo: Dimitris Kalapodas
Staircase - photo: Dimitris Kalapodas
The steps on the left lead to the rooms on the ground floor - photo: Dimitris Kalapodas
Staircase - photo: Dimitris Kalapodas
Stairway detailing - The steps are made of metal sheets - photo: Dimitris Kalapodas
Staircase - photo: Dimitris Kalapodas
Looking down the stairway - photo: Dimitris Kalapodas
Staircase - photo: Dimitris Kalapodas
Upper floor - photo: Dimitris Kalapodas
Upper floor - Kitchen and dining area - photo: Dimitris Kalapodas
The upper floor is a single space under a ridged roof - photo: Dimitris Kalapodas
During construction - Copper sheet works completed - photo: Panos E. Gerakakis
During construction - Copper sheet works completed - photo: Panos E. Gerakakis
During construction - photo: Panos E. Gerakakis
Ground floor plan
Upper floor plan
Cross-section
Presentation of the project at the Benaki Museum, Athens (January to March 2009) - photo: Panos E. Gerakakis
< >