Residence in Kifissia I - Location on map


Residence in Kifissia I

The neighbourhood surrounding the site is one of two-storey houses with roofs prescribed by the Building Code.

The ground floor includes the entrance, guests' WC, stairwell, dining room area, kitchen and the auxiliary spaces with the staircase leading to the basement.
The reception area with direct access to the outside and the swimming pool as well as the winter sitting room with its fireplace have been successively arranged within the longer leg of the L formed by the house.

The upper floor contains the guest room, bathroom and a study situated above the entrance porch with a panoramic view of the interior. This space is indirectly lit, in contrast to the "corridor bridge", that leads to the bedrooms, which is directly lit by a succession of slanted openings, that reduce the afternoon sun, offering protection from the rain and providing a view of the swimming pool and greenery.

Publications:
"Design + Art in Greece" (issue 24, 1993),
"KTIRIO" (cover story - issue 73, October 1994),
"Architecture in Greece" (issue 1, 1996),
"INSIDE" (issue 6, September 1996)
,
"Reflections on Greek Postwar Architecture" by Panos Tsakopoulos (published 2014)

 

Architectural design and supervision of construction:
Τakis Exarchopoulos
Fotis Papastamatis

Structural Engineering:
D. Georgoutsos

Building services engineering:
A. Asimakis

Building site's area: 710m² (7.642ft²)
Building's area: 284m² (3.057ft²) (excluding basement)

Completion of construction: 1991

View from southwest - photo: Dimitris Kalapodas
View from northeast with entrance from Gounari Street - photo: Dimitris Kalapodas
Vehicle entrance from Rodou Street - photo: Dimitris Kalapodas
General impression from garden - view from southwest - photo: Dimitris Kalapodas
Eastern façade towards Gounari Street - photo: Dimitris Kalapodas
Pathway to veranda, past living room windows - photo: Dimitris Kalapodas
Detailing of eastern façade with stairway to basement
"Corridor bridge" to the bedrooms with slanted openings - photo: Dimitris Kalapodas
Stairwell connecting ground floor and upper floor - photo: Dimitris Kalapodas
Stairwell connecting ground floor and upper floor - photo: Dimitris Kalapodas
Stairwell connecting ground floor and upper floor - photo: Dimitris Kalapodas
Master bathroom - photo: Dimitris Kalapodas
Preliminary rendering of residence
Preliminary rendering of residence
Basement floor plan
Ground floor plan
Upper floor plan
< >