House in Faliro - Location on map


House in Faliro

The environment around the building site is characterised by two-storeyed and three-storeyed houses of the 1970s and a total lack of a wider horizon. On the other hand, the site itself contains a magnificent walnut tree.

A circular open-air space, 7,50m (approx. 24ft) in diameter, on the north-south diagonal of the square plan orientates the two-storeyed house to the semi-circular course of the sun and creates a private space for everyday life.

The rooms were placed on the periphery of the circular open-air space: the entrance, sitting room, dining room and kitchen on the ground floor and the children's bedrooms and master bedroom on the upper floor.

 

Publications:
"Design + Art in Greece" (issue 21, 1990)
"Pantheon" (March 1991)
"Reflections on Greek Postwar Architecture"
by Panos Tsakopoulos (published 2014).

 

Architectural design and supervision of construction:
Τakis Exarchopoulos
Fotis Papastamatis

Structural Engineering:
P. Petritis

Building services engineering:
E. Spyrou

Building site's area: 575m² (6.189ft²)
Building's area: 230m² (2.475ft²) (excluding basement)

Completion of construction: 1987

General view with circular open-air space and entrance - photo: Dimitris Kalapodas
Street view - photo: Dimitris Kalapodas
House with walnut tree - photo: Dimitris Kalapodas
Circular open-air space - photo: Dimitris Kalapodas
Bird's eye view from the south - photo: Dimitris Kalapodas
House with walnut tree - photo: Dimitris Kalapodas
Main entrance - photo: Dimitris Kalapodas
Sitting room on the ground floor - photo: Dimitris Kalapodas
Dining room on the ground floor - photo: Dimitris Kalapodas
Way to the bedrooms on the upper floor - photo: Dimitris Kalapodas
Ground floor plan
Upper floor plan
< >